Gott nytt matår!

7 januari, 2020

Vi är inne på ett nytt år, ja ett nytt årtionde till och med. Bakom oss lämnar vi grönkålschips, poké bowls, hamburgerpressar och pulled pork. Nu vill vi äta närproducerad mat. Kanske till och med börja odla det vi kan själva, oavsett om vi har trädgård, balkong eller fönsterbrädor.

Från pulled pork till lokala råvaror

Under 2010-talet har vi gått igenom ett flertal stora mattrender. Vi har bakat surdegsbröd, skivat avokado, lagat långkok, lärt oss gilla chiapudding och ätit en rejäl mängd med högrevsburgare med tillhörande sötpotatis-pommes. Vi har adderat smaker som citronzest, tryffel och kryddat med chiliflarn. Och allra helst har vi köpt ekologiska råvaror. 

Under 2020 visar de stora rapporterna att vi eftersöker något annat. Nu är det nämligen lokalproducerade varor som är det viktigaste när vi handlar. Och det har till stor del att göra med klimatdiskussionen som pågår. Med nya ord som flygskam börjar vi tänka på hur vi reser men också på hur vår mat transporteras. Samtidigt börjar våra bönder experimentera med vad som skulle kunna odlas i Sverige. Ett exempel som redan finns att köpa är pasta av gotländskt durumvete. I Food & Friends matrapport från förra året nämner de att sötpotatis, quinoa eller wasabi är några av de matvarorna som kan komma att produceras här i Sverige.

Odla själv

Om du vill äta något riktigt närodlat är det både roligt och gott att plantera sina grödor själv. En typ av odling som börjar komma stort är mikrogrödor, eller mikroblad som det också kallas. Det man gör är att driva upp unga blad för att sen skörda dem. Den här sortens odling går snabbt – du kan äta bladen bara efter ett par dagar, det kräver lite jord och kan göras överallt. 

Om du har möjlighet att odla på balkong eller utomhus kan det vara bra att driva upp grönsaker som håller länge, till exempel potatis, kål och morötter. Men glöm inte heller det söta och goda. Egna tomater, hallon och jordgubbar är mysigt att plocka med för både stora och små. 

En sak som är säker är att vi kommer uppleva många nya mattrender och diskussioner under kommande år.